ΜΕΘΟΔΟΣ TOMATIS

Η μέθοδος Tomatis® δημιουργήθηκε και τελειοποιήθηκε από το Γάλλο Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Alfred Tomatis (1920-2001) ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του και της καριέρας του στη μελέτη της σχέσης μεταξύ του αυτιού και της φωνής και κατ’ επέκταση μεταξύ της ακρόασης και της επικοινωνίας. Γιος γνωστού τραγουδιστή της όπερας, άκουγε από μικρός κλασσική μουσική, ενώ πέρασε ένα μεγάλο μέρος της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας ταξιδεύοντας με τον πατέρα του και ακολουθώντας τις παραστάσεις του.

Ο όρος «Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογία» εισήχθηκε από τον καθηγητή Tomatis για να υποδηλώσει ένα σύστημα ακουστικής αντίληψης και ακουστικής ενεργοποίησης με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας του αυτιού, ως ένα όργανο ακρόασης, κατανόησης και επικοινωνίας.

Ο Tomatis μελέτησε τη Νευρολογία και τη Ψυχολογία και ασχολήθηκε ερευνητικά και θεραπευτικά με την επαγγελματική κώφωση όταν υπηρετούσε στο Ναυτικό και αργότερα για λογαριασμό της Γαλλικής Κυβέρνησης.

O Tomatis το 1957 και το 1960 παρουσίασε στην Ακαδημία Ιατρικής στο Παρίσι τις ανακαλύψεις του που έγιναν στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Σορβόννης οι οποίες έγιναν αποδεκτές και καταξιώθηκαν σαν “Φαινόμενο Tomatis”. Οι ανακαλύψεις αυτές ονομάστηκαν “Νόμοι Tomatis” και είναι οι εξής:

1. Η φωνή αναπαράγει μόνο αυτό που το αυτί ακούει.

2. Εάν αλλάξεις την ακοή, η φωνή αυτόματα και μη συνειδητά μεταβάλλεται.

3. Είναι δυνατόν να μετατραπεί μόνιμα η φώνηση μέσω ηχητικών ερεθισμάτων και να διατηρηθεί για ορισμένο χρόνο (νόμος της παραμένουσας μαγνήτισης).

Η μέθοδος Tomatis είναι βασισμένη σε έρευνες για το πώς ο άνθρωπος αναπτύσσεται, επεξεργάζεται πληροφορίες, επικοινωνεί με τον εαυτό του και με τους άλλους συνανθρώπους του και τέλος μαθαίνει. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ο Tomatis ανέπτυξε μια διαδικασία ηχητικής εκπαίδευσης που δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να επανακτήσει τις μειωμένες λειτουργίες της αποκωδικοποίησης, της συγκέντρωσης και της επικοινωνίας. Πράγματι, μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων εργαλείων, η μέθοδος επιδρά ταυτόχρονα σε τρεις κεντρικές λειτουργίες του αυτιού, την ακρόαση, την ισορροπία και τον κινητικό έλεγχο και την ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

Στις μέρες μας η Tomatis Développement S.A. συνεχίζει την παράδοση του ιδρυτή της Μεθόδου Tomatis. Xάρη στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 220 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία εξοπλίζονται με συσκευές της Μεθόδου Tomatis για την καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας.50 χρόνια τεχνογνωσίας, έρευνας και θεραπευτικής πράξης, χιλιάδες επιστημονικές μελέτες και κλινικές δοκιμές. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται παγκόσμια κάθε χρόνο είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά.