ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

Προγεννητική Αγωγή με τη μέθοδο Tomatis…

 

Το αυτί είναι το πρώτο αισθητήριο όργανο του ανθρώπου που κατακλύζει το νευρικό σύστημα. Η ακοή είναι η πρώτη από τις πέντε αισθήσεις που έρχεται και η τελευταία που φεύγει. Το αυτί του εμβρύου είναι οντογενετικά έτοιμο από τον πέμπτο μήνα της κύησης. Το έμβρυο ακούει μόνο ό,τι παράγει η ομιλία της μητέρας του και οι ήχοι του σώματός της. 

 Πριν από τον πέμπτο μήνα της ενδομήτριας ζωής οι χιλιάδες απολήξεις που απαρτίζουν το νευρικό σύστημα μοιάζουν με πακέτο ηλεκτρικών καλωδίων μπερδεμένων το ένα μέσα στο άλλο χωρίς καμία προστασία. Μια ωραία μέρα, προκειμένου να αποφευχθούν “τα βραχυκυκλώματα” ο οργανισμός αποφασίζει να τοποθετήσει μονωτικές θήκες. Η διαδικασία αυτή, για ορισμένες αισθητήριες λειτουργίες δεν ολοκληρώνεται παρά μόνο μετά τη γέννηση. Όμως στη μήτρα, η πρώτη ζώνη του εγκεφάλου που ευνοείται είναι εκείνη που καλύπτει την ακοή. Το αυτί συνιστά, το μόνο αισθητήριο όργανο που είναι ολοκληρωμένο πριν από τη γέννηση.

 Ο ανθρωπάκος που σχηματίζεται αρχίζει να ακούει από τα 2000 Hz και πάνω. Ο εγκέφαλος προστατεύεται. Η ζωή μέσα στη μήτρα, χωρίς αυτή την προϋπόθεση, θα ήταν τελείως ανυπόφορη, ίσως και αδύνατη.

 Το έμβρυο προσαρμόζεται στους ρυθμούς, στη χροιά της φωνής και στις διαθέσεις της μητέρας του. Συντονίζεται μαζί της και μοιράζεται τις δυσκολίες της. Το στρες, οι εντάσεις και οι δυσκολίες επικοινωνίας με το περιβάλλον προκαλούν ορμονικές εκκρίσεις που φτάνουν στο κυοφορούμενο έμβρυο. Εξού και η προστατευτικότητα που δείχνουμε προς τις μέλλουσες μητέρες. Το στρες ενεργοποιεί στο σώμα τρεις τύπους αντιδράσεων: τη νευρική, την αιματολογική και την ενδοκρινολογική. 

 Στη μήτρα το παιδί δεν είναι παρά μια κινούμενη κεραία. Το έμβρυο αντιδρά στη συμπαθητική ή αντιπαθητική μορφή της φωνητικής μετάδοσης της μητέρας παραμένοντας αδιάφορο στη γλωσσολογική σημασία του μηνύματος. Όλη μας τη ζωή διατηρούμε μια ευαισθησία η οποία μας κάνει να γελάμε ή να κλαίμε στο άκουσμα του ήχου μιας φωνής, ανεξαρτήτως της σημασίας των προφερόμενων λέξεων.

 Στη μήτρα ο ανθρωπάκος ζει όπως ένας βασιλιάς μέσα στο παλάτι του. Ξαφνικά το περιβάλλον του διασπάται, επεκτείνεται, αλλάζει διαστάσεις. Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να γεννιέται σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του. Η γέννηση μας συνεχίζεται σε όλη μας τη ζωή. Το παιδί αφήνει τη μήτρα, έπειτα τη κούνια, το δωμάτιο, το σπίτι, τη γενέτειρα χώρα κάποιες φορές. Πάντοτε διαδραματίζεται ένας μικρός τοκετός μέχρι την τελική έξοδο. Η δυναμική της ζωής ωστόσο υπερπηδά τις δυσκολίες και μας ωθεί να προχωρήσουμε.

 Οι έρευνες του καθηγητή Tomatis, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική στο Παρίσι με ειδίκευση στην ωτορινολαρυγγολογια, τον οδήγησαν στη δημιουργία μιας μεθόδου ακουστικής διέγερσης για εγκύους με αναμφισβήτητα αποτελέσματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

 Τα “Μωρά Tomatis”, όπως τα αποκαλούν, τα οποία οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακολούθησαν πρόγραμμα της μεθόδου Tomatis είναι πιο προχωρημένα στη γλώσσα και στις πρώιμες επικοινωνιακές δεξιότητες. Κατά τη γέννηση, το παιδί περνάει από μια υγρή σε μια αέρινη ακρόαση. Το μωρό του νερού γίνεται μωρό του αέρα και βυθίζεται σ’ έναν εντελώς διαφορετικό ηχητικό κόσμο. Το σοκ αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη ζωή. Το πρόγραμμα εγκυμοσύνης με τη μέθοδο Tomatis, με παραλήπτη το αυτί του εμβρύου μέσα από το σώμα της εγκύου, μέσω της οστέινης αγωγιμότητας του ήχου ενεργοποιεί το έμβρυο. Τα “Μωρά Tomatis” προσαρμόζονται πιο γρήγορα στη νέα τους ζωή ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα αναπτυξιακά – ψυχοκινητικά στάδια και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών στο μέλλον. Διαπλάθουν σωστή ακοή, ευγλωττία, ικανότητες μάθησης και επικοινωνίας και καλές σχολικές επιδόσεις.

 Το ηχητικό πρόγραμμα για εγκύους της μεθόδου Tomatis, αρχίζει από τον πέμπτο μήνα της κύησης γιατί τότε το αυτί του εμβρύου είναι ολοκληρωμένο οντογενετικά και αποτελείται από δύο κύκλους. Δίνονται στο έμβρυο τα κατάλληλα ηχητικά ερεθίσματα, μέσω των ειδικών ακουστικών που φορά η μητέρα, βοηθώντας το έμβρυο να αναπτυχθεί σε ένα ήπιο ενδομήτριο περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο διεγείρεται το αυτί του εμβρύου και μέσω αυτής της διέγερσης προωθείται η ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος και ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας και γαλήνης που νιώθει, μέσω της συναισθηματικής επαφής και επικοινωνίας με τη μητέρα του.

“Τα δέντρα, τα λουλούδια, τα βουνά, τα δάση, τα νερά, οι αιθέρες… όλα τραγουδούν.” (Πυθαγόρειοι)
“Το κάθε τι είναι μνήμη. Η ζωντανή ύπαρξη αισθάνεται, απομνημονεύει. Ο οργανισμός δεν ξεχνάει ποτέ τίποτε.” (Debre)